Lær at tegne (fra din fantasi)

Disclaimer: Den her guide beskriver, hvordan jeg ville gøre det. Det er ikke den “rigtige” måde. 

De fleste vil nok sige, at du enten skal lære at tegne ud fra grundformer, eller stifte bekendtskab med klassisk tegning (se punkt 9).

1. Udstyr er lige meget

Har du noget, du kan tegne med og noget, du kan tegne på, så kan du tegne. Når det er sagt, så er de næste to punkter mine forslag til udstyr, du kan bruge, når du skal lære at tegne ud fra din fantasi.

1a. Tegn ikke med blyant 

Egentlig mener jeg, brug ikke viskelæder, men min oplevelse er, at hvis man tegner med blyant og har et viskelæder, så kommer man også til at bruge det. Så brug en tusch eller kuglepen.

1b. Tegn på A4 papir

At tegne i en notesbog er skræmmende. Det er det også for mig. Det er skræmmende at starte på, og det er skræmmende senere, hvis man fucker op. Tegn derfor på ganske almindeligt printerpapir. Så kan du krølle sammen og smide ud, hvis du ikke er tilfreds, og du giver ikke mediet mere værdi, end det fortjener. Desuden er printerpapir gratis, hvis du stjæler det på din arbejdsplads eller studie. 

2. Tegn færdig

Har du lavet en fejl? Er du ikke tilfreds? Tegn din tegning færdig alligevel. Du behøver ikke gøre dig særlig umage, men gør alligevel tegningen færdig. Det skal du gøre af følgende årsager:

  • Du lærer, hvor stort et papir er.
  • Det kan være, at der dukker noget godt op.
  • Stopper du ved det samme sted hver gang, bliver du aldrig bedre til de ting, der kommer efter.

At tegne handler om at løse problemer. Alle laver fejl – hvordan arbejder du rundt om dem eller skjuler dem?

3. Tegn alt

Jeg ved det godt – fødder og hænder er svære at tegne, men vi har dem næsten alle sammen. Du kan ikke tegne Kaptajn Klo eller ofre for landminer hele livet. Så tegn hænder og fødder. 

4. En streg

Stol på din hånd. Lav hellere flere “spøgelses-streger” i luften frem for at tegne den samme streg flere gange på papiret. For det første er det sundt at have tillid til sin streg. For det andet bliver du ikke bedre af at tegne den samme streg flere gange. I animation taler man om “pencil mileage” – at tegne den samme streg igen og igen er den værste brug af pencil mileage. Tegn med intention, og kom videre!

5. Opbyg et bibliotek i dit hoved

Ingen kan tegne alting, og der er slet ingen, der kan tegne alting i første forsøg. Prøv at tegne en cykel uden at kigge på en cykel eller et fotografi af en. Du ved, hvordan en cykel ser ud. Alligevel er det umuligt at tegne den. Kig på et billede af en cykel i 30 sekunder. Læg mærke til grundformer og gennemgående linjer. Luk billedet. Tegn en cykel igen. Meget bedre. Du kan også lave en anden udvidet variation af øvelsen og tegne en ting syv gange, hvor du har kortere og kortere tid til at tegne hver gang. 

6. Stjæl

Kig på tegninger du godt kan lide. Kig på delelementer (fx øjne, hænder, næser, hår), og stjæl dem. Du skal ikke tegne efter hele tegninger, men nap små tricks, og brug dem i dine egne tegninger. Langsomt vil de ændre sig og blive dine egne.

7. En idé – ikke et billede

Jeg kan ikke tegne præcis det, som er i mit hoved. Det tror jeg ikke, der er nogen, der kan. Det er nemlig ikke en tegning. Det er en idé om en tegning. En idé er ligesom en drøm – den er ikke konkret, og undersøger man den nærmere, så går den i opløsning.

8. Lær at tegne (på den gammeldags måde)

Den her guide handler om det modsatte, men det hjælper at kunne klassisk tegning. Derfor anbefaler jeg “At tegne er at se” af Betty Edwards. Jeg vil også anbefale den her YouTube kanal.